Zmysł słodkości

4 stycznia 2013, 20:30

Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych



Wyrzuty sumienia pomagają panterom śnieżnym

27 grudnia 2012, 12:21

W Nepalu dzięki wysiłkom jednego człowieka rolnicy prawdopodobnie od czterech lat nie zabili w zemście żadnej pantery śnieżnej. Szerpa Himali Chungda zaczął chronić pantery, gdyż odczuwał wyrzuty sumienia z powodu zabicia trzech kociąt


Mikrobiom zmienił się drastycznie w ciągu ostatniego stulecia

14 grudnia 2012, 12:05

Badając mikrobiom sprzed co najmniej tysiąca lat, amerykańscy naukowcy sprawdzali, jakie pożyteczne bakterie mogliśmy utracić m.in. wskutek nadużywania antybiotyków.


Brak reakcji starszego mózgu zwiększa podatność na oszustwo

7 grudnia 2012, 10:56

Starsi ludzie częściej padają ofiarą oszustwa, bo pewna część ich mózgu - przednia część wyspy - nie aktywuje się w odpowiednim stopniu podczas oglądania podejrzanych twarzy.


Odkryto nową funkcję histonów

22 listopada 2012, 14:06

Histony to zasadowe białka, na które nawija się łańcuch DNA. Okazuje się, że na tym ich rola się nie kończy, bo wykazują one silnie właściwości przeciwbakteryjne i najwyraźniej stanowią część odporności wrodzonej.


Dowód z braku

22 listopada 2012, 07:19

Jak poznać historię gatunku? Istnieją różne sposoby, ale prof. Blair Hedges z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wybrał bodaj najbardziej oryginalny. Skupił się na białych kropkach w drzeworytach. Zwykle białe plamy kojarzą się z lukami w wiedzy, tutaj jednak okazały się "skamieniałościami śladowymi", dokumentującymi poczynania pewnych chrząszczy.


Mielinizacja mechanizmem plastyczności mózgu

12 listopada 2012, 11:00

Zwierzęta, które są społecznie izolowane przez dłuższy czas, wytwarzają mniej mieliny w korze przedczołowej (ang. prefrontal cortex, PFC) - części mózgu odpowiedzialnej za złożone zachowanie emocjonalne i poznawcze.


Niska Lucy miałaby problem z nadążeniem za wysokim Kadanuumuu

9 listopada 2012, 13:18

Kadanuumuu (w afaryjskim - wielki mężczyzna) to samiec Australopithecus afarensis. Jego szczątki zostały znalezione w 2005 r. przez zespół Yohannesa Haile-Selassiego. Mierząc ponad 5 stóp (152 cm), górował on nad nieco ponadmetrową (106 cm) Lucy, rodzi się zatem pytanie, jak obie płcie australopiteka mogły ze sobą podróżować czy pracować? Zagadnieniem tym zajęła się Patricia Ann Kramer z University of Washington w Seattle. Jej artykuł na ten temat ukazał się w piśmie Physical Anthropology.


Trzy warstwy zamiast dwóch i po bólu

31 października 2012, 07:20

Dostępne w handlu taśmy medyczne skutecznie utrzymują na miejscu różne urządzenia, ale ich usuwanie może prowadzić do uszkodzeń skóry. Zespół z Brigham and Women's Hospital (BWH) i MIT-u wynalazł taśmę, która przywiera do skóry równie mocno jak poprzedniczki, ale jest dla niej znacznie przyjaźniejsza w czasie odrywania.


Po omega-3 już dobra pamięć staje się jeszcze lepsza

26 października 2012, 10:41

Kwasy omega-3 poprawiają pamięć roboczą młodych dorosłych.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy