![](/media/lib/151/n-czarnadziura-3fa38b822de29679ca22c25a9dd83ff3.jpg)
Rozwiązano tajemnicę G2
4 listopada 2014, 17:38Astronomowie z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) twierdzą, że rozwiązali tajemnicę niezwykłego obiektu G2. Od wielu lat eksperci zastanawiali się czym on jest, a większość przychylała się do opinii, że to wielka chmura wodoru, która podąża w kierunku czarnej dziury (Sgr A*) znajdującej się w centrum Drogi Mlecznej.
![](/media/lib/141/n-logoblue1-434cb305e03aeb5cc237f413a112c70c.jpg)
Milion osób testuje Windows 10
15 października 2014, 08:23Na oficjalnym blogu Windows pojawiła się informacja, że już ponad milion osób zarejestrowało się w Windows Insider Program. Olbrzymia część z nich przetestowała Windows 10 Technical Preview i wysłała swoje spostrzeżenia do Microsoftu. Koncern z Redmond otrzymał ponad 200 000 wiadomości dotyczących działania najnowszego systemu operacyjnego.
![](/media/lib/206/n-pluca-8628fe1ffb9c5fcad0eb0c5d46d5c668.jpg)
Nowotwór może ukrywać się przez dziesięciolecia
13 października 2014, 12:58Organizacja Cancer Research UK informuje, że nowotwory płuc mogą być uśpione przez ponad 20 lat, a później nagle może się uzłośliwić i gwałtownie rozwinąć.
![](/media/lib/187/n-slonie-4de7ff264244c5b0d03a7c0ac40c4730.jpg)
Żywy czy martwy - który słoń jest więcej warty?
9 października 2014, 11:09Z badań przeprowadzonych przez The David Sheldrick Wildlife Trust wynika, że żywy słoń jest 76-krotnie więcej warty niż zabite zwierzę. Czarnorynkowa cena kości słoniowej z jednego zabitego zwierzęcia to średnio 21 000 USD. Tymczasem przychody z ekoturystyki pozwalają wycenić jednego słonia na 1,6 miliona USD
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Chora planeta
1 października 2014, 12:25W 2014 Living Planet Report przygotowanym przez World Wildlife Fund (WWF) czytamy, że w latach 1970-2010 światowa populacja ssaków, ptaków, gadów, ptaków i ryb zmniejszyła się o 52%. Zanikanie bioróżnorodności jest nieproporcjonalnie duże w krajach o niskich dochodach.
![](/media/lib/181/n-one-dimension-5f538abb450e50d6b388c9e6fc7954f6.jpg)
Gwiazdy zniknęły bez śladu?
29 września 2014, 17:23Niektóre z pierwszych gwiazd mogły zakończyć życie w niezwykły sposób – eksplodowały i całkowicie się wypaliły, nie pozostawiając po sobie czarnej dziury. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Cruz (UCSC) oraz University of Minnesota, którzy przeprowadzili liczne symulacje na superkomputerach. Opisali oni scenariusz końca istnienia gwiazd o masie 55-56 tysięcy razy większej od masy Słońca.
![](/media/lib/203/n-synapsyneuron-75ebfa07e27aa26f5c40dfd49249f542.jpg)
Autycy mają więcej synaps
22 sierpnia 2014, 14:04Dzieci i młodzież cierpiące na autyzm mają nadmiar synaps w mózgu. To wynik spowolnionego procesu przycinania synaps w mózgach autyków. Autorzy odkrycia, naukowcy z Columbia University Medical Center, zauważają, że jako iż synapsy służą komunikacji pomiędzy neuronami, ich nadmiar może mieć znaczny wpływ na funkcjonowanie mózgu
![](/media/lib/118/n-buffalo-b6c856912ad5b53cca7f378799757d3e.jpg)
Niebezpieczne USB
1 sierpnia 2014, 09:52Niemieccy specjaliści informują o odkryciu luki w USB. Błąd występuje w każdym urządzeniu z tym portem i nie może być obecnie poprawiony.
![](/media/lib/195/n-illustris-20952b3c0242cc3a781f2957456978cd.jpg)
Zbyt wiele światła we wszechświecie
18 lipca 2014, 17:45Wszechświat jest znacznie bardziej jasny niż wynikałoby to z samej tylko liczby obiektów emitujących światło. Coś tu bardzo nie gra - mówi Juna Kollmeier z Observatories of the Carnegie Institution.
![](/media/lib/155/n-organiczne-66fb46dbc2d3d6e9fd3b4247cb7977a5.jpg)
Możemy wyżywić kolejne miliardy ludzi
18 lipca 2014, 06:09Wyżywienie rosnącej liczby ludności bez zajmowania nowych terenów pod uprawę wydaje się zadaniem niemożliwym do wykonania. Jednak jak przekonują naukowcy z Institute of Environment na University of Minnesota, jeśli skupimy się na ulepszeniu systemu produkcji żywności, to będziemy mogli nie tylko wyżywić dodatkowe 3 miliardy ludzi, ale jednocześnie zmniejszyć niekorzystne oddziaływanie rolnictwa na środowisko.