Natura wyprzedziła człowieka z wynalezieniem koła zębatego
13 września 2013, 11:13Dotąd sądzono, że koła zębate są wyłącznie ludzkim wynalazkiem, ostatnio jednak naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge odkryli taki mechanizm u owadów - przedstawicieli rodzaju Issus.
Gnojaki drążą i zmieniają wpływ bydła na klimat
26 sierpnia 2013, 13:27Gnojaki zmniejszają ilość uwalnianego z krowich odchodów metanu. Metan powstaje w warunkach beztlenowych, a drążąc w ekskrementach tunele, owady napowietrzają swój "dom".
Dzięki sprzedaży karaczanów uiszcza czesne
2 sierpnia 2013, 06:24Kyle Kandilian, student Michigan-Dearborn University, do tego stopnia lubi karaczany, że dzieli dom z ok. 200 tys. tych owadów. Odstąpił im nawet sypialnię...
Pszczoła zaczyna, a plaster kończy dzieło
23 lipca 2013, 09:45Okazuje się, że idealne sześciokąty plastrów miodu to skutek działania sił fizycznych, a nie zdolności matematycznych pszczół...
Genetyczny atak na pasożyta pszczół
9 lipca 2013, 12:11Kilka firm biotechnologicznych, w tym niesławne Monsanto, pracuje nad technikami zwalczania pewnego pasożyta pszczoły miodnej. Specjaliści mają nadzieję, że w znaczącym stopniu polepszy to sytuację pszczół i zapobiegnie dalszym, obserwowanym na całym świecie, spadkom populacji tych zwierząt.
Naładowane owady odkształcają nici pajęczyny
5 lipca 2013, 10:38Ładunki elektrostatyczne, które gromadzą się na lecącej pszczole w wyniku tarcia skrzydeł o powietrze, przyciągają nie tylko ziarna pyłku, ale i pajęczą nić, co zwiększa prawdopodobieństwo schwytania w sieć.
Żywe po zerwaniu
21 czerwca 2013, 10:01Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.
Słodyszek nie doceni czerwonego rzepaku
12 czerwca 2013, 12:37Słodyszek rzepakowiec (Meligethes aeneus) wyrządza duże szkody na plantacjach rzepaku. Owad staje się coraz bardziej oporny na pestycydy, dlatego naukowcy z Rothamsted Research postanowili zbadać bardziej ekologiczną metodę - zmianę koloru kwiatów (początkowo za pomocą barwników spożywczych).
W USA może zabraknąć pszczół
8 maja 2013, 12:06Ostatniej zimy w USA zginęła co trzecia komercyjna kolonia pszczół. Zbliżamy się do punktu, w którym nie będzie wystarczająco dużo pszczół, by zaspokoić potrzeby dotyczące zapylania - mówi Dennis van Engelstorp, entomolog z University of Maryland
Zmiana formy przekona przeciwników entomofagii?
24 kwietnia 2013, 10:07Choć owady mogłyby być bogatym źródłem białka, mieszkańcom Zachodu trudno się do nich przekonać. Perspektywa zjedzenia obiektu z licznymi odnóżami nie wydaje się zbyt pociągająca, dlatego portugalska projektantka Susana Soares zaczęła się zastanawiać, jak potencjalni konsumenci zareagowaliby na zmianę formy. Owocem jej współpracy z technologami żywności oraz inżynierami jest drukarka 3D, spod dyszy której wychodzą przeróżne smakowicie wyglądające ciasteczka.