![](/media/lib/189/n-bobrtama-702d9055046792795d2cc9d868d68bfc.jpg)
Chile i Argentyna kontra bobry
11 marca 2014, 13:00Zwykle skłócone ze sobą Chile i Argentyna podjęły wspólny projekt ekologiczny. Do porozumienia doszło dzięki... bobrom, niszczącym lokalne środowisko naturalne.
![](/media/lib/326/n-wodka-z-tulipanow-ca387b0da493e7a2505d85de5cdefffd.jpg)
Od pomysłu na "coś" z tulipanami do produktu na miarę restauracji z gwiazdką Michelina
22 października 2018, 17:05Niedawno pisaliśmy o rwandyjskim winie z buraków, teraz przyszedł czas na holenderską wódkę z cebulek tulipanów.
![© Barfooz](/media/lib/3/1173347042_137281-5169d9a98e05c570f37f8f128e98bd68.jpeg)
Instrumentalne zlodowacenie
12 grudnia 2008, 09:43Istnieją lodowe hotele i restauracje, czemu by więc nie rozszerzyć repertuaru zimnej rozrywki, zakładając lodową orkiestrę? Na taki właśnie pomysł wpadł norweski perkusista Terje Isungset. Muzyk eksperymentuje z lodem już od 20 lat. Najwyraźniej uznał zamrożoną wodę za najlepszy surowiec, bo na jej rzecz porzucił eksperymenty z kamieniem i szkłem.
![](/media/lib/180/n-robonaut-16860aee6d5f902930964f18120a80ec.jpg)
Roboty straciły pracę
12 kwietnia 2016, 12:28Sztuczna inteligencja może zadziwiać nas swoimi rosnącymi możliwościami, a niektórzy przewidują, że w przyszłości zagrozi ona ludzkości. Na razie jednak roboty nie są w stanie dobrze serwować posiłków.
![Białowieski Park Narodowy](/media/lib/253/n-bialowieski_park_narodowy_2-aee8e977a0b57352d5d53831916c23a0.jpg)
Można bezpłatnie pobrać „Puszcza Białowieska. Miniprzewodnik naukowy”, autorstwa naukowców z PAN
23 października 2020, 04:47Wizyta w Puszczy jest jak podróż do przeszłości: pokazuje jak wyglądały lasy, zanim zaczęła zmieniać je działalność człowieka - piszą w nowym miniprzewodniku naukowym badacze najlepiej zachowanego lasu naturalnego Europy - Puszczy Białowieskiej.
![](/media/lib/41/nabemono-50d4b04cb41c9c24c42683f2f672668d.jpg)
Garnek z kolagenem
12 stycznia 2009, 10:17Starzejące się społeczeństwo Japonii próbuje zwalczyć zmarszczki daniami wzbogacanymi kolagenem. Powstają zdrowe restauracje i odmienione menu, a także odpowiednie działy w supermarketach. Na chętnych czekają specjalne dżemy, gicze wieprzowe oraz potrawy jednogarnkowe ze stopionym kolagenem.
Koreański sposób na marnowanie jedzenia
5 maja 2016, 12:19Próbując kontrolować narastający problem marnowania żywności, rząd Korei Południowej wdrożył projekt "Płać, ile śmiecisz" (Pay as You Trash). Ludzie muszą oddzielać jedzenie od pozostałych śmieci i wrzucać je do zbiorczego, oczywiście płatnego, kosza.
![](/media/lib/432/n-deepspot1-0aae8c3eb906bdd16473656172c49b7d.jpg)
Pod Warszawą otwarto najgłębszy basen na świecie
29 listopada 2020, 16:08Przed tygodniem w Mszczonowie pod Warszawą otwarto najgłębszy basen na świecie. Można w nim zejść na głębokość 45 metrów. Tym samym obiekt Deepspot o 3 metry pobił dotychczasowego rekordzistę, Y-40 Deep Joy w Montegrotto Terme we Włoszech. Obiekt w Mszczonowie powinien przyciągnąć nurków i freediverów z całego świata.
![](/media/lib/30/kura-a34062ad839ea797407d4ff12e406627.jpg)
Skreślone z jadłospisu
1 czerwca 2009, 15:17Chińskie władze medyczne wprowadziły zakaz serwowania w restauracjach dania z kur uśmiercanych jadem węży. Potrawa ta widnieje w menu nielicznych lokali w Guangdong oraz Chongqing i przypisuje się jej właściwości oczyszczające organizm. Wzbudziła jednak spore kontrowersje, gdy do Sieci trafiło pewne nagranie.
![](/media/lib/101/n-chinszczyzna-307807f51823e905ee8ee76dc1d835e4.jpg)
Zamawianie z wyprzedzeniem zmniejsza kaloryczność wybieranych dań
20 lipca 2016, 10:54Amerykańskie badania wykazały, że składając zamówienie bezpośrednio przed jedzeniem, ludzie wybierają bardziej kaloryczne dania. Jeśli zamówienie jest składane godzinę przed posiłkiem lub jeszcze wcześniej, dania są mniej kaloryczne.