Jak smakują i pachną prażone owady? Studenci z UPWr badają jedzenie przyszłości

2 sierpnia 2021, 11:31

Studenci z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu (UPWr) zbadają zapach i wartość odżywczą owadów po obróbce termicznej. Ich celem jest wskazanie tych, które są pożywne i dodatkowo dobrze pachną. Ważnym elementem projektu ma być wyznaczenie optymalnej temperatury prażenia owadów. Opiekunką grupy jest dr Anna Żołnierczyk, która owadami jako pokarmem przyszłości zajmuje się od 6 lat.



CERN będzie miał 10% energii z fotowoltaiki

2 grudnia 2024, 10:56

CERN podpisał z trzema francuskimi dostawcami energii umowy, na podstawie których do roku 2027 około 10% zużywanej przez ośrodek energii będzie pochodziło z paneli fotowoltaicznych. Energia elektryczna stanowi około 95% całości energii wykorzystywanej przez CERN i kupowana jest we Francji. Obecnie roczne zapotrzebowanie ośrodka – w latach gdy pracują akceleratory – to 1300 GWh/rok, z czego Wielki Zderzacz Hadronów zużywa aż 55%.


Platforma testowa nowego układu© Intel

Trwają testy 80-rdzeniowego procesora

12 lutego 2007, 12:02

Intel przekazał kolejne informacje, dotyczące 80-rdzeniowego procesora, o którym pisaliśmy przed kilkoma miesiącami. Okazuje się, że firma ma już testowy model układu.


Pole pszenicy

Żywność organiczna będzie bezpieczeniejsza?

2 października 2008, 22:35

Niemieccy naukowcy opracowali nową metodę dezynfekcji płodów rolnych. Nie wywiera ona większego wpływu na wartości odżywcze pokarmu, a brak konieczności stosowania środków chemicznych pozwala na jej użycie w tzw. rolnictwie organicznym.


Roślinny "przełącznik" pomoże w walce z rakiem

8 czerwca 2010, 12:30

Profesor Shaul Yalovsky z Wydziału Biologii Molekularnej i Ekologii Roślin Uniwersytetu w Tel Awiwie zidentyfikował rodzaj "przełącznika", który mówi komórkom roślinnym kiedy mają rosnąć. Odkrycie to może znakomicie ułatwić walkę z nowotworami u ludzi.


Obrazują bakterie, podszywając się pod glukozę

19 lipca 2011, 13:02

Naukowcy z Georgia Tech i Emory University opracowali nową rodzinę kontrastów do obrazowania, które wnikają do komórek bakteryjnych, podszywając się pod glukozę. Czynniki te, nazywane bazującymi na maltodekstrynie sondami do obrazowania (ang. maltodextrin-based imaging probes), pozwalają odróżnić infekcje bakteryjne od innych chorób zapalnych.


Cały stan na energii odnawialnej

15 kwietnia 2013, 17:31

W 2009 roku profesorowie Mark Jacobson (Uniwersytet Stanforda) i Mark Delucchi (Uniwersytet Kalifornijski, Davis) opublikowali w Scientific American artykuł, w którym stwierdzili, że do roku 2030 cały świat mógłby przestawić się na energię odnawialną. Wywołali przy tym poważną dyskusję, gdyż ich artykuł zawierał bardzo konkretne wyliczenia dotyczące np. liczby koniecznych instalacji różnego typu


Nowy chip wydłuży czas pracy

28 października 2014, 11:38

Współczesne smartfony oferują wiele przydatnych funkcji, jednak co z tego, skoro możemy używać ich przez dość krótki czas. Wystarczy odtwarzać film czy korzystać z GPS-a przez 2-3 godziny, by stwierdzić, że wkrótce trzeba znowu załadować akumulator. W miarę, jak rośnie zapotrzebowanie na przesyłanie coraz większych ilości danych, niewielka pojemność baterii stanowi coraz większą przeszkodę.


Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego

23 grudnia 2016, 11:42

Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".


Do pszczelarzy z Bieszczad trafiły specjalne ogrodzenia chroniące przed niedźwiedziami

28 sierpnia 2018, 05:52

Do pszczelarzy z okolic Soliny trafiło 6 zestawów specjalnych ogrodzeń. Mają one pomóc w zapobieganiu sytuacjom konfliktowym z udziałem niedźwiedzi. Bieszczady to najważniejsza ostoja tego drapieżnika-oportunisty, dla którego niezabezpieczone pasieki są łakomym kąskiem.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy