![](/media/lib/254/n-pokrzywa-a59b43b454488253b628fd32bb6e441d.jpg)
Historyk kulinariów: chrzest Mieszka oznaczał szok gastronomiczny
19 sierpnia 2016, 13:02Choć o tym, co jedzono na naszych ziemiach w czasach chrztu Mieszka, wiadomo niewiele, można przyjąć, że dla ludów tej części Europy przyjęcie chrześcijaństwa skutkowało "szokiem gastronomicznym" – uważa historyk kulinariów z UMK w Toruniu Jarosław Dumanowski.
![](/media/lib/144/n-lisciarka-0bc4b4e9128039dfa6688280fbfb017f.jpg)
Niezwykła koewolucja mrówek i grzybów
21 lipca 2016, 10:05Wkrótce po wyginięciu dinozaurów grupa mrówek z Ameryki Południowej zajęła się uprawą grzybów. Badania genetyczne grzybów i mrówek dowodzą niezwykle długiej historii rozwoju wzajemnej adaptacji. Przez miliony lat mrówki wypracowały takie metody uprawy grzybów, które przewyższają wydajnością ludzkie rolnictwo.
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
Jadalne warzywa z symulowanej hodowli marsjańskiej
29 czerwca 2016, 10:20Holenderscy naukowcy z Uniwersytetu i Centrum Badawczego w Wageningen pracują nad hodowlą roślin w warunkach przypominających marsjańskie i księżycowe. Hodowane przez nich rośliny mają podobną koncentrację metali ciężkich co gleba Księżyca i Marsa
![](/media/lib/206/n-brokul-093dad4b4e055eeb1e58890d88a4a726.jpg)
Geny do zwiększenia ilości fenoli w kapustnych
23 czerwca 2016, 10:22Naukowcy z Uniwersytetu Illinois wskazali geny, które wg nich, mogą odpowiadać za akumulację fenoli w brokułach. Jeśli ich przypuszczenia się potwierdzą, będzie je można wykorzystać w programach hodowlanych do upakowania w kapustowatych jeszcze większych ilości tych dobroczynnych związków.
![](/media/lib/248/n-kaka-3ec573ef6367fc94d1317a7dbf987d3d.jpg)
Nauczą się i przetrwają najmłodsi?
2 czerwca 2016, 13:15Młode nowozelandzkie papugi nestor kaka (Nestor meridionalis) uczą się lepiej niż osobniki starsze.
![](/media/lib/91/n-czyngis-chan-73417679994bc0e6d31a671c02738177.jpg)
Pogoda uratowała Europę?
31 maja 2016, 08:30W XIII wieku Mongołowie podbili olbrzymie połacie Azji i ruszyli na Europę, gdzie wygrywali bitwę za bitwą. Wydawało się, że nic nie jest w stanie ich powstrzymać. Nagle w 1242 roku najeźdźcy zawrócili i ruszyli z powrotem na tereny dzisiejszej Rosji
![Neandertalczycy](/media/lib/227/n-1204452416_574774-dea9b1ba1914dbce3c1b5edec888125d.jpeg)
Jak krojenie mięsa wspomogło ewolucję
11 marca 2016, 07:34Szympansy, nasi najbliżsi kuzyni, mają potężne zęby i szczęki, dzięki którym radzą sobie z koniecznością przeżuwania jedzenia przez 6 godzin na dobę. Tymczasem ludzi charakteryzują znacznie mniejsze szczęki i zęby. Autorzy najnowszych badań twierdzą, że te nasze organy uległy zmniejszeniu wskutek opracowania technik wstępnej obróbki pożywienia
![](/media/lib/240/n-zarlacz-gruby-912b46f82dfd993a3e21c3b18d7cb8bf.jpg)
Rekiny rafowe wolą drobniejsze posiłki
24 lutego 2016, 07:27Choć rekinom przypisuje się nieposkromiony apetyt, nowe badanie pokazuje, że większość rekinów z rafy koralowej zjada ofiary mniejsze od cheesburgera.
![](/media/lib/170/n-sniadanie-c5f0a548cb8383da4fee203369fb886f.jpg)
Śniadanie sposobem na uaktywnienie otyłych osób?
15 lutego 2016, 12:44Jedzenie śniadań nie powoduje spadku wagi, ale sprawia, że rano otyli ludzie są bardziej aktywni fizycznie. Dodatkowo w ciągu dnia mniej jedzą.
![](/media/lib/193/n-jajko-na-miekko-b8bed4229b00330d631024e750e25c0c.jpg)
Pomogą pokarmy z witaminą D, ale nie suplementy
12 lutego 2016, 17:18Wyższe spożycie w czasie ciąży pokarmów zawierających witaminę D (ale nie suplementów) wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju alergii u dzieci.