![](/media/lib/108/n-czerwone-mieso-b5431c2af62563af2f2681ee3b2083a5.jpg)
Wysokie żelazo może zwiększać apetyt
25 sierpnia 2015, 11:06Podczas badań na myszach naukowcy z Wake Forest Baptist Medical Center wykazali, że wysokie spożycie żelaza, które odpowiada zjadaniu przez ludzi dużych ilości czerwonego mięsa, hamuje leptynę, czyli hormon kontrolujący apetyt.
![](/media/lib/106/n-szpinak-b043b5a3e19cdab207940a5b14f55b8e.jpg)
Wyciąg ze szpinaku zwiększa uczucie sytości
3 sierpnia 2015, 09:04Skoncentrowany ekstrakt z tylakoidów (błon z chloroplastów) szpinaku może zmniejszać głód i hamować zachcianki. Opóźniając trawienie tłuszczów, tylakoidy stymulują uwalnianie hormonów sytości.
![](/media/lib/133/n-adipocyty-d7508f582f39912f43c98614d0bd439e.jpg)
Przejadanie to skutek niedoboru hormonu w mózgu?
28 lipca 2015, 06:32Gdy w ośrodkowym układzie nerwowym (OUN) myszy laboratoryjnych występuje niedobór hormonu zwanego glukagonopodonym peptydem 1 (ang. glucagon like peptide-1, GLP-1), gryzonie przejadają się i spożywają więcej tłustych produktów.
![](/media/lib/220/n-rafia-4e733e0976348b6c78bee86e01a38a00.jpg)
Szympansy piją alkohol za pomocą zmiętych liści
10 czerwca 2015, 10:35Szympansy z kolonii w Bossou w południowej Gwinei wykorzystują liście, by pić alkohol powstały w wyniku fermentacji zbieranego przez ludzi bogatego w cukry soku rafii.
![](/media/lib/93/n-samiec-szympansa-81e1d75cc8c43e0477ddb4012ba72b19.jpg)
Szympansy rozumieją koncepcję gotowania
3 czerwca 2015, 10:13Szympansy dzielą z ludźmi zdolności poznawcze konieczne do opanowania sztuki gotowania. Oznacza to, że nasz wspólny przodek przekazał je zarówno małpom, jak i ludziom.
![](/media/lib/220/n-brazowy-ryz-734f4d6e096a22c681692a3a4db2095e.jpg)
Kluczem do długiego życia są nie kalorie, lecz stosunek białka do węglowodanów
29 maja 2015, 10:59Niskobiałkowa, ale za to wysokowęglowodanowa dieta chroni ludzi w średnim wieku przed chorobami serca, otyłością czy cukrzycą w takim samym stopniu, jak zmniejszenie podaży kalorii o 40% - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Sydney, dodając, że chodzi o jedzenie właściwych węglowodanów, np. brązowego ryżu i bogatych w błonnik warzyw.
![](/media/lib/201/n-jogurt-aa62f1ddd8739ffff6b35c60be19f55c.jpg)
Bogate w białko śniadanie ograniczy poposiłkowe skoki glukozy
30 kwietnia 2015, 10:27Osoby z cukrzycą typu 2. mają problem z regulacją poziomu cukru, zwłaszcza po posiłkach. Naukowcy z Uniwersytetu Missouri wykazali, że zjadając więcej białka na śniadanie, diabetycy mogą ograniczyć skoki glikemii zarówno po śniadaniu, jak i lunchu.
![](/media/lib/218/n-s14-alligator-1dpf-295c853d79b121fab2af03e101dafe66.jpg)
Uwieczniono, co dzieje się z pytonem, który zje całego aligatora
28 kwietnia 2015, 15:27Seria zdjęć rtg. autorstwa doktorów Stephena Secora i Scotta White'a, biologów z Uniwersytetu Alabamy, pokazała, co dzieje się w ciele pytona tygrysiego ciemnoskórego (Python molurus bivittatus), który połknie aligatora.
![](/media/lib/217/n-blob-2393f9a640a3a807195a6eeb057536b2.jpg)
Gorące wody zagrażają ekosystemowi Pacyfiku
17 kwietnia 2015, 12:59U zachodnich wybrzeży USA i Kanady pojawiło się groźne zjawisko. Od 1,5 roku naukowcy obserwują wielką bańkę niezwykle ciepłej wody rozciągającej się od Juneau na Alasce po Zatokę Kalifornijską
![](/media/lib/91/n-neandertalczyk-f6e0774ebaa05a107b79c841d2af4333.jpg)
Neandertalczycy przyprawiali mięso?
16 kwietnia 2015, 10:44Niewykluczone, że neandertalczycy przyprawiali swoje potrawy. Takie wnioski wysunięto po obserwacjach zwyczajów kulinarnych szympansów.